Förberedelser inför graviditet

Ät folsyra
Ha regelbundet samliv
Drick inte för mycket alkohol
Sluta röka
Håll vikten
Minska på kaffet
Inventera medicinskåpet
Heta bad
                                                  Denna artikel kommer från www.niomanader.se

Vad kan du själv göra för att lättare bli gravid? Nedan listas några sätt som kan öka chansen att bli gravid.

Ät folsyra

Folsyra är ett viktigt ämne för att fostret inte ska drabbas av missbildningar såsom ryggmärgsbråck och vissa missbildningar i hjärnan.
För att vara säker på att man får i sig folsyra redan från början av graviditeten (man vet ju oftast inte att man är gravid förrän tidigast i vecka fyra) bör man börja äta folsyra, 400 µg, redan ett par månader innan man blir gravid. Sedan bör man äta det under minst tre månader in i graviditeten men gärna under hela graviditeten eftersom Folsyra behövs för kroppens blodbildning och Folsyre-brist kan orsaka en typ av blodbrist.
Folsyra finns i lever, kött, jäst, spenat, kål, bönor, bär, apelsiner, grovt matbröd bakat på jäst, mjölk- och kulturmjölksprodukter samt okokta grönsaker.
Om man är osäker på att man får i sig dagsdosen Folsyra kan man inhandla Folsyra som tillskott på Apoteket. Antingen samlat i en multivitamintablett (Mitt val kvinna) eller som ensam tablett (Folsyra).

Ha regelbundet samliv

Det bästa och mest användbara rådet är att praktisera oskyddat sex minst två till tre gånger i veckan men gärna varje dag. Då ökar ni chanserna att pricka in ägglossningen. Idealiskt är att ha samlag från fem dagar före ägglossningen och fram till ägglossning, eftersom spermierna överlever upp till fem dagar i livmodern, normalt iallfall 72 timmar. Du har då störst chans att bli gravid. Ägglossning inträffar vanligen två veckor före nästa mens.
Det finns en del myter som säger att man inte får ha sex varje dag för at spermiekvaliten blir dålig. Det är rent snick-snack. Det bildas 100 000 nya spermier i sekunden och kvaliten blir aldrig dålig om det inte finns en bakomliggande genetisk orsak. En normal man sprutar mellan 300 och 500 miljoner spermier i en utlösning.
En annan sak som är bra att fundera över är hur mycket man fokuserar på graviditet och om det kanske nästan är för mycket.

Klicka här för att läsa om skengravidtet

Drick inte för mycket alkohol

Överdrivet bruk av alkohol kan försämra fruktsamheten.

Sluta röka
Kvinnor som röker har svårare att bli gravida och har ökad risk för missfall och andra graviditetskomplikationer. Hos män som röker sker också en nedsättning av fruktsamheten.

Klicka här för att läsa om rökning och graviditet

Håll vikten

Är du för mager eller för överviktig kan du ha svårare att bli gravid. Motionera lagom mycket och ät balanserad kost med tillskott av vitaminet folsyra som är bra för den tidiga fosterbildningen.

Minska på kaffet

Överdriven koffeinkonsumtion anses ha en negativ inverkan på fertiliteten. Två till tre koppar om dagen är ett lämpligt maximalt intag.

Inventera medicinskåpet

Använder du läkemedel regelbundet. Rådfråga i så fall din läkare om det du använder kan påverka fruktsamheten. Detta gäller även naturläkemedel. Starka antiinflammatoriska läkemedel kan störa ägglossningen.

Heta bad

Mannen bör undvika heta bad, allt för heta duschar och bastubad. Spermietillverkningen fungerar inte i för hög värme och de spermier som är redo att användas duger inte eftersom mannens kroppstemperatur blir för hög liksom temperaturen i pungen. Pungen är konstruerad så att den ska reglera värmen omkring spermierna men om det blir för varmt fungerar inte detta.

Kundservice

Frakt

Rabat

Artiklar
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Prenumerera         Avanmäl