Bristningar (Striae)

 
                                                  Denna artikel kommer från www.niomanader.se


 
Ett annat namn för hudbristningar är Striae som kommer av det engelska ordet "stretch" som kan översättas med ordet "sträcka". Och det är just detta som huden gör när man får hudbristningar - den sträcks ut.
Ca 90 % av alla kvinnor får bristningar under graviditeten. De flesta under själva graviditen, speciellt i slutet, men det finns även kvinnor som får bristningar först efter förlossningen.

 

Bakomliggande orsaker

Att huden blir utsträckt kan ha en hel del bakomliggande orsaker. En vanlig anledning till hudbristningar är att huden inte har hunnit med i den takt som hudens storlek har ökat. Ett bra exempel på detta är när en kvinna blir gravid. Huden som finns på magen tänjs då ut i en snabbare takt än vad som är normalt. Samma sak brukar gälla brösten. Följden blir att huden ofta brister, vilket dessutom är vanligare hos yngre gravida kvinnor.
Det första tecknet på hudbristningar brukar vara röda eller rödlila streck som kan vara olika långa. Med tiden bleks dem till vita, mer otydliga sträck. Detta kan dock ta fler år och det är väldigt vanligt att man inte blir av helt och hållet med sina "ärr".

Behandling

Tyvärr finns det ingen behandling, varken lokalt eller i tablettform, eller någon typ av operation som kan ta bort hudbristningar. Om man opererar så blir det ärr, så en operation är inte att rekommendera. Laser fungerar inte.
Det finns heller inget läkemedel som botar hudbristningar så köp inte i onödan dyra preparat som är verkningslösa.
Hudbristningar brukar blekna och minska med åren. Det bästa man kan göra är att låta dem vara eftersom de bleknar och minskar så småningom.

Men jag har hört talas om en kräm...

Tyvärr så kan man med salvor och krämer inte komma åt att behandla eller förebygga bristningarna då dessa finns i de underliggande vävnaderna som inte går att komma åt från utsidan. Men det innebär inte att det inte kan vara skönt att smörja in huden och hålla den smidig.
Dock är det så att bristningar kommer att dyka upp, om du är ämnad att få dom. Om man kommer att få dom eller ej kan man sällan veta på förhand.

Kundservice

Frakt

Rabat

Artiklar
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Prenumerera         Avanmäl