Blodvärdet (Hb)

Blodet
Varför är järnet så viktigt?
Vad händer om jag har dåligt järnvärde?
Vad händer om jag har väldigt högt järnvärde?
Tips på järnrik mat
Ska man börja äta järntabletter så fort man blir gravid?

                                                   Denna artikel kommer från www.niomanader.se

Blodet

Blodvolymen ökar under graviditeten från fyra liter till 4,5 vid 20 veckor och till ungefär 5.2 liter vid 40 veckor. Detta är kroppens sätt att se till att syret räcker för både barnet och dina egna behov.

Det är framförallt vätskeinnehållet i blodet som ökar, men även antalet röda blodkroppar. I dessa finns hemoglobinet som bär syret från lungorna till kroppens celler och därmed är viktiga för att kroppen ska fungera.

Varför är järnet så viktigt?

Hemoglobinets viktigaste beståndsdel är järn, som fostret behöver för att kunna bygga upp sitt eget kroppsförråd. En tredjedel av den gravida kvinnans järnreserver går över till barnet och denna förlust måste ersättas genom föda som innehåller tillräckligt mycket järn eller genom järntabletter (på barnmorskas rekommendation).

Vad händer om jag har dåligt järnvärde?

Om man lider brist på järn sjunker mängden hemoglobin i blodet och därmed mängden syre som är tillgängligt för kroppen. Man kan då känna sig trött, yr och orkeslös.

Vad händer om jag har väldigt högt järnvärde?

Ja, jag råkade ta del av en rapport ("Maternal hemoglobin concentration during pregnancy and risk of stillbirth") från Karolinska sjukhuset som innehöll en del intressant fakta som ingen barnmorska någonsin delgett mig.

"Höga blodvärden under graviditeten kan vara skadliga för fostret och fördubblar risken för att det väntade barnet ska dö i livmodern före, eller i anslutning till förlossningen."

Det är dock viktigt att påpeka att de allra flesta kvinnor med höga blodvärden, trots den ökade risken, föder levande barn eftersom intrauterin fosterdöd är relativt ovanligt.
Om du har väldigt högt blodvärde (146 g/L eller mer i början på graviditeten) kan du ta upp detta med din barnmorska.Klicka här för att ta del av rapporten ("Maternal hemoglobin concentration during pregnancy and risk of stillbirth") från Karolinska sjukhuset

 

Blodproven som tas vid varje besök på mödravårdscentralen är till för att bestämma hemoglobinhalten (Hb) i ditt blod.

Tips på järnrik mat

  • Blodpudding

  • Kött

  • Ärtor

  • Bröd

Tänk på att C-vitamin som finns i frukt, grönsaker och rotfrukter förbättrar järnupptaget. Medan the och kli kan försämra det.

Ska man börja äta järntabletter så fort man blir gravid?

Nej, det behövs inte. Försök äta järnrik kost istället. Om din barnmorska tycker att ditt järnvärde är lågt kommer hon att rekommendera dig extra järn i tablettform men oftast behövs detta inte förrän vid mitten av graviditeten.

Kundservice

Frakt

Rabat

Artiklar
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Prenumerera         Avanmäl