Ägglossningssymtom

Kan man märka när man har ägglossning?
Sekret
Temperatur
Ägglossnings-test
Kalendermetoden
                                                   Denna artikel kommer från www.niomanader.se


Kan man märka när man har ägglossning?

En del kvinnor kan rent fysiskt märka när de får sin ägglossning. De märker en svag smärta i underlivet. På fackspråk kallas det "mittelschmerz", alltså en smärta mitt under perioden. En del kvinnor kan ändå få en liten blödning mitt under perioden. 

Om du inte vet när du har ägglossning, finns det en del hjälp att tillgå.

Sekret

I livmoderhalsen utvecklas hela tiden ett sekret från slemhinnan. De första dagarna efter menstruationen är sekretet mycket sparsamt. Detta kallar man för de torra dagarna. Dagarna före ägglossningen ökas slemproduktionen och sekretet blir klart, vattnigt och gulaktigt. Därför ska du vara uppmärksam på trådiga klara flytningar.

Klicka här för att läsa om sekretmetoden

Temperatur

Genom att mäta din temperatur varje morgon kan du komma fram till när ägglossningen inträffar. Temperaturen stiger nämligen upp till en halv grad under dygnet efter ägglossningen. Man kan på detta vis bestämma när ägglossningen sker och undvika att ha samlag dagarna runt ägglossningen, då möjligheten för att bli gravid är som störst.

Klicka här för att läsa om temperaturmetoden

Ägglossnings-test

Ägglossningstest är ett test som går till på ungefär samma sätt som ett graviditetstest – du håller en teststicka i urinstrålen och resultatet visas i ett fönster. Skillnaden är att graviditetstestet påvisar ett graviditetshormon medan ägglossningstestet påvisar det luteiniserande hormonet (LH). Genom att påvisa LH-stegringen, som sätter igång ägglossningen, hjälper ägglossningstestet dig att fastställa de två dagar då du är som mest fruktsam under en cykel, och under dessa dagar har du störst möjlighet att bli gravid. Testet ger dig ett tillförlitligt och noggrant resultat som är lätt att avläsa efter bara 3 minuter.

Klicka här för att läsa om ägglossningstester

Kalendermetoden

På 1930-talet kom japanen Onigo och österrikaren Knaus fram till när kvinnor har ägglossning och när möjligheten att bli gravid är störst. Den största möjligheten att bli gravid är 12-16 dagar före menstruationen. De kom fram till en metod för naturlig familjeplanering, kalendermetoden eller Onigo-Knaus' metod som den också kallas.

Klicka här för att läsa om kalendermetoden

Kundservice

Frakt

Rabat

Artiklar
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Prenumerera         Avanmäl