Ägglossningstester


                                                   Denna artikel kommer från www.niomanader.se
Ett ägglossningstest utförs på ungefär samma sätt som ett graviditetstest för hemmabruk – du håller en teststicka i urinstrålen och resultatet visas i ett fönster på teststickan. Du kan testa när som helst på dygnet, men vid ungefär samma tidpunkt varje dag. Det är viktigt att du inte kissar på minst 4 timmar innan du utför testet. Det säkerställer att LH-mängden i urinen är tillräckligt koncentrerad för att kunna registreras av testet.

Hur fungerar ägglossningstestet?

Ägglossningstester mäter förekomsten av ett ägglossningshormon, det luteiniserande hormonet, LH, som ökar eller "stegras" 24–36 timmar före ägglossningen. Genom att mäta LH-stegringen kan du fastställa vilka två dagar i en menstruationscykel du är som mest fruktsam och därmed har störst möjlighet att bli gravid. De två mest fruktsamma dagarna är dagen innan ägglossning och själva ägglossningsdagen – när ett ägg frigörs. Så om du har samlag samma dag som du kan påvisa att LH-stegringen har börjat, och dagen efter, är dina möjligheter att bli gravid som störst.

På de flesta testerna  avläser du resultatet genom att jämföra styrkan på resultatstrecket med det s.k. Referensstrecket. Referensstrecket är till för att visa om testet har utförts korrekt. Oftast måste du läsa av resultatet inom 10 minuter efter att du har utfört testet eftersom testet efter 10 minuter ej längre är pålitligt och resultatet kan ändras.

Om det inte visas något resultatstreck, eller om resultatstrecket är svagare än referensstrecket, har inte LH-stegringen börjat. Du bör utföra ett nytt test nästa dag vid samma tidpunkt.
Om resultatstrecket är lika starkt eller starkare än referensstrecket har LH-stegringen börjat och du är som mest fruktsam de närmaste 2 dagarna. Om du har samlag någon gång under de närmaste 48 timmarna ökar alltså dina möjligheter att bli gravid.

När i månaden ska jag utföra ett ägglossningstest?

Vilken dag du ska börja testa beror på hur lång din menstruationscykel är, dvs antalet dagar från den första menstruationsdagen till och med dagen innan nästa menstruation börjar

<= => 
Cykelns längd 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 
Börja testa  5  5  6  7  8  9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Se nedan

Om din cykel är 21 dagar eller kortare ska du börja testa på dag 5. Om din cykel är längre än 40 dagar ska du börja testa 17 dagar innan du förväntar din nästa menstruation.

Om längden på din menstruationscykel varierar mer än 3 dagar utgår du från den kortaste cykeln du har haft under det senaste halvåret. Det kan hända att du behöver fler än en förpackning med teststickor innan du kan påvisa LH-stegringen. Fortsätt i så fall att testa med stickor från en ny förpackning.

Om du kan påvisa att LH-stegringen har börjat behöver du inte utföra fler tester under den aktuella menstruationscykeln och du kan spara de överblivna teststickorna i förpackningen ifall du behöver dem under nästa menstruationscykel. När du har påvisat att LH-stegringen har börjat, ska du ha samlag under de närmaste 48 timmarna för att maximera dina möjligheter att bli gravid under den aktuella menstruationscykeln.

Kundservice

Frakt

Rabat

Artiklar
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Prenumerera         Avanmäl