Graviditetstecken (tidiga tecken på graviditet)

Utebliven mens
Mensvärk (menssmärta) och kissnödig
Bröstförändringar
Trötthet
Illamående
Sug efter viss typ av mat eller dryck
Metallsmak i munnen
Nidationsblödning
Flytningar
                                                   Denna artikel kommer från www.niomanader.se


Det är bra att förstå att kroppen visar liknande symptom för en rad olika saker som sker i livmoderregionen.
Det som en upplever som tydligt ägglossningsvärk är för en annan PMS, det som en upplever som PMS är tecken på graviditet. Det som en upplever som tecken på graviditet är bara ägglossning... Ja, ni fattar.

Nedan finner du de vanligare tecknen på graviditet, men tänk på att det inte finns några universalsvar när det gäller våra kroppar. Vi är alla olika och du kanske reagerar på graviditet på ett helt unikt sätt. Det är också bra att minnas att en del, som jag, reagerar inte alls på graviditet och inte visar några av de nedan symptom som beskrivs.
Inget är rätt eller fel. Det kan kännas hopplöst förvirrande men istället för att leta tecken så försök lev som vanligt.

Utebliven mens

Det vanligaste sättet att upptäcka att man är gravid är att mensen uteblir. Det är bra att komma ihåg att mensen kan utebli en månad, oavsett hur regelbunden den varit förut, utan att man nödvändigtvis är gravid. Att mensen uteblir kan bero på tex pga stress, oro etc. Om din mens är en vecka sen kan du testa att göra ett graviditetstest.

Var kan du göra ett graviditetstest?

  • Själv köpa ett test på apoteket.

  • På din mödravårdscentral – kontakta din mödravårdscentral.

  • På sjukhusets kvinnoklinik.

  • På Ungdomsmottagningen om du är 20 år eller yngre (gratis) – kontakta en av våra ungdomsmottagningar.

Mensvärk (menssmärta) och kissnödig

Lätt mensliknande värk är också vanligt liksom behov att tömma urinblåsan oftare. Båda dessa symtom beror på att livmodern växer och trycker mot urinblåsan.
Det är viktigt att tänka på att kissnödighet även kan vara ett symptom på en urinvägsinfektion, speciellt om du samtidigt har besvär av sveda i samband med vattenkastning. Det är därför viktigt att få detta kontrollerat med ett urinprov via din barnmorska eller via akutmottagningen på Kvinnokliniken. En urinvägsinfektion ska behandlas med antibiotika under graviditet.

Bröstförändringar

Redan innan din graviditet bekräftats kan det finnas andra tidiga tecken än en utebliven menstruation. Förändringar i brösten inför den kommande mjölkproduktionen inträffar under de första veckorna. Vårtgårdarna mörknar och de små upphöjningarna på dem blir tydligare. Märk väl att detta dock inte sker för alla. Om du är ljushyad märker du kanske att de fina näten av blodådror på brösten framträder mera. Kvinnor med små bröst kan märka en tydlig storleksökning redan tidigt. Om du redan har stora bröst syns det kanske ingen förändring i storleken på det här stadiet.

Trötthet

Det sker väldiga förändringar i ämnesomsättningen under graviditeten och hela kroppen måste anpassa sig till att producera ett barn. Det är inte konstigt om du känner dig trött och inte kan fortsätta precis som vanligt. Många kvinnor klagar över extrem trötthet de första åtta till tio veckorna men man kan känna sig trött hela graviditeten.

Klicka här för att läsa mer om trötthet

Illamående

Ett vanligt tecken på graviditet är illamående. Den här plötsliga känslan av illamående inträffar ofta tidigt på morgonen, när blodsockerhalten är låg men kan också komma på kvällen eller till och med - fast mer sällan - vid andra tider på dagen. Somliga kvinnor blir bara illamående och känsliga för vissa dofter bl.a. matos, andra har riktiga kräkningar. Men det är viktigt att minnas att man också kan må bra och att detta inte innebär att något är fel.

Klicka här för att läsa mer om illamående

Sug efter viss typ av mat eller dryck

Redan tidigt i graviditeten kan man få ett sug efter viss typ av mat eller dryck.

Metallsmak i munnen

Ett lite ovanligare tecken på graviditet är metallsmak i munnen.

Nidationsblödning

Ibland kan det bli en liten blödning "nidationsblödning", ofta förkortat "nid-blödning" i samband med att ägget fastnar, och en en del kvinnor kan känna ett litet stick i livmoderns slemhinna.
Om man får en sådan blödning så kommer den ca 5-8 dygn efter ägglossningen, men kan även komma något senare.

Klicka här för att läsa mer om nidationsblödning

Flytningar

Ökade flytningar är mycket vanligt när du är gravid. För en del kommer dom med en gång man blivit gravid, för de flesta lite senare mot mitten av graviditeten. Tyvärr finns det inte så mycket att göra åt flytningar. Det enda du ska vara uppmärksam på är att flytningarna inte har en skarp lukt och en konstig färg.

Klicka här för att läsa mer om flytningar

Kundservice

Frakt

Rabat

Artiklar
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Prenumerera         Avanmäl