Resa som gravid

Kontakta flygbolaget för raka besked
Orsakar flygning missfall?
När ska man flyga och när ska man inte flyga?
Kontakta ditt försäkringsbolag
Vad säger SOS-transport i Danmark?
Bra tips!
Kom ihåg!
Åka bil långt som gravid


                                                   Denna artikel kommer från www.niomanader.se


I Sverige finns inga rekommendationer för gravida när det gäller flygning. Det finns inga skäl att avråda från flygning annat än då kvinnan löper risk att föda.
Däremot har flygbolagen sina bestämmelser. Det vanligaste är att de inte tillåter gravida att flyga alls efter vecka 32, eftersom de är rädda att kvinnan kanske måste föda ombord.

Kontakta flygbolaget för raka besked

Det enklaste sättet att ta reda på vad som gäller för just det flygbolag du vill åka med är att aningen ringa kundservice eller läsa Terms and conditions som oftast finns på flygbolagets hemsida. Om du pratar med kundservice så var alltid noga med att skriva ner namnet på personen du pratar med, än bättre är det att be personen att skriva ner vad som gäller och skicka det till dig.

Orsakar flygning missfall?

Tidigare har man misstänkt att tryckskillnaden som uppstår vid start och landning skulle kunna påverka fostret och även öka risken för missfall. Men i dagsläget finns ingen forskning som talar för det.
Varken karbintryck eller syrehalten i blodet på hög höjd påverkar fostret skadligt. Risken för att få missfall är störst fram till vecka 12. De har nästan alltid genetiska orsaker och inträffar oavsett vad kvinnan gör.

När ska man flyga och när ska man inte flyga?

För kvinnor som har en okomplicerad graviditet och inte väntar tvillingar, haft blödningar eller andra komplikationer, är det säkert fram till vecka 32. Därefter ökar risken för tidiga värkar och andra komplikationer såsom blödningar.
Däremot rekommenderas inte kvinnor som haft komplikationer i någon form, som kraftiga sammandragningar eller blödningar tidigt i graviditeten, att flyga. Inte heller sent i graviditeten eftersom det då finns en potentiell risk att föda för tidigt.

Innan du bokar en resa, eller ger dig av bör du alltid prata med din barnmorska, alternativt läkare. Be också om ett läkarintyg (på engelska) - det kräver de flesta flygbolag. Ett moderskapsintyg räcker oftast inte.

Kontakta ditt försäkringsbolag

Vad du än gör, glöm inte att kontakta ditt försäkringsbolag. Du ska absolut aldrig åka oförsäkrad och man ska aldrig ta för givet att allt är ok. Kolla hellre en gång för mycket än för lite med ditt försäkringsbolag och glöm inte att se till att du får mig dig ett telefonnummer som du kan ringa om något skulle hända!

Dessutom bör du ta reda på vilka regler som gäller för avbeställningsskydd. Får du avbeställa (pengarna tillbaks) om du tex mår så illa att du inte kan resa eller om barnet kommer tidigt och ni resan måste ställas in?
Många avbeställningsförsäkringar gäller inte komplikationer relaterade till graviditet och förlossning så glöm inte att fråga!

Vad säger SOS-transport i Danmark?

För att göra en lång historia kort läste jag om en tjej som trodde att det bara var att ringa SOS och "bli hemflugen till Sverige” om något skulle gå fel när man var gravid och på semester utomlands.
Själv blev jag lite fundersam över detta och valde att maila SOS-transport i Danmark för att få klarhet i hur det ligger till.

Klicka här för att läsa svar från SOS International i Danmark

Bra tips!

  • Kolla alltid med din läkare och få en bedömning om det är säkert för dig att flyga.

  • Kolla din försäkring. Om du reser efter vecka 28 och föder för tidigt är det inte alla försäkringsbolag som täcker kostnaderna.

  • Välj ett resemål med så kort flygtid som möjligt. Ju kortare flygtid, desto närmare en läkare om något skulle hända.

  • Drick mycket vatten för att förhindra uttorkning och förstoppning.

  • Stillasittandet kan orsaka kramp och blodproppar i benen. Be om plats nära gången. Rör på dig en gång i kvarten. Sitt inte längre än 90 minuter.

  • Undvik att sitta med benen i kors. Försök lägg upp fötterna på sätet framför. Använd stödstrumpor.

  • Kontrollera flygbolagets regler. Tillåter de dig att flyga? Behöver du läkarintyg?

  • Du som väntar tvillingar, lider av diabetes eller haft blödningar eller andra komplikationer kanske helt ska avstå från att flyga - kontrollera med din läkare.

  • En graviditet ökar belastningen på hjärtat. Har du en hjärt- eller lungsjukdom bör du inte flyga. Om platsen dit du ska ligger på hög höjd kan även detta anstränga hjärtat.

Kom ihåg!

Om du känner dig osäker eller inte mår riktigt bra - undvik att flyga om du inte måste. Du är bara gravid en viss tid i ditt liv.
Undvik att planera/boka resor för senare i graviditeten när du är nygravid. Det är omöjligt för dig att veta hur du kommer att må i vecka 15, 20, 30 eller 38. Flyga, oavsett hur kul det är att ha en semester att se fram emot, kan visa sig vara det absolut sista du vill när du är gravid!

Åka bil långt som gravid

Det brukar anses helt ok att åka bil längre sträckor som gravid. Glöm bara inte att rasta ofta samt sträcka på benen ordentligt. Om du kan så vicka på tårna och gör rörelser med benen i bilen under färden.

Kundservice

Frakt

Rabat

Artiklar
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Prenumerera         Avanmäl