Tobak och graviditet

  
                                                   Denna artikel kommer från www.niomanader.seOm du har tänkt sluta röka eller snusa, så är det hög tid att göra det när du är gravid.
När du röker eller snusar får du i dig många skadliga ämnen som tas upp av blodet och når fostret via moderkakan och navelsträngen.

 

Fostret får till och med i sig större mängd än mamman när det gäller vissa ämnen, till exempel kolmonoxid och nikotin. De flesta av tobaksrökens ämnen passerar fritt över till fostret.

Nikotinet, som även finns i snus, gör att blodflödet i livmodern och moderkakan minskar och fostret får mindre syre och näring.

Försämrad syreupptagning

Kolmonoxiden som finns i cigarettröken gör att blodets syreupptagningsförmåga försämras. Fostret får också i sig kolmonoxid när mamman röker. Fostrets blod tar upp dubbelt så mycket kolmonoxid som mammans, och gasen stannar dessutom kvar längre hos fostret än hos mamman. Rökning ökar riskerna för:

  • att fostret växer för dåligt

  • missfall

  • fosterdöd under graviditeten

  • för tidig förlossning

  • avlossning av moderkakan

  • plötslig spädbarnsdöd

Hur mycket du röker står i direkt proportion till risken för fosterskador. Så fort du slutar kommer det fostret till godo.

Råd om rökavvänjning

Vänd dig till "Sluta röka"-linjen eller be din BM sätta dig i kontakt med en stödgrupp. Eller gör som de flesta andra gör - bara sluta tvärt av kärlek till ditt barn.

Kundservice

Frakt

Rabat

Artiklar
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Prenumerera         Avanmäl