Tips för att starta förlossningen

 
                                                   Denna artikel kommer från www.niomanader.seKan man påverka förlossningsstarten?

Enkelt svar, nej det är väldigt sällan man kan påverka när förlossningen startar, och tur är nog det ibland.

Det enda, och tyvärr mest avskydda svar är, att bebisen kommer när den är klar – inte när vi vill. Det är en mognadsfråga och handlar om ett samspel mellan bebis och moderkaka. BF-datumet är ett bara ungefärligt datum. Jag vet att det är lätt att strirra sig blind på det men det är BF plus/minus två veckor som gäller, inget annat.

Det känns lite elakt att skriva det, men det finns faktiskt inget som hjälper.
Mitt enda råd till alla som funderar och längar och känner frustrationen växa är att boka in så mycket som möjligt i almanackan, bjuda hem vänner, gå på bio till exempel eller passa på att läsa en bok. Det blir väldigt jobbigt att sitta hemma och trumma på bordsskivan och vänta på bebisen och man ska ha klart för sig att livet blir ganska annorlunda efter att bebisen är ute och att man inte kommer att hinna med mycket av det man dittills tyckt var kul att göra på fritiden.

Men visst funkar färdknäppen?

Upprepade samlag i tät följd är kanske inte det vi suktar mest efter i slutet av graviditeten, och alltihop bara handlar om när bebisen ska födas. Men i alla tider har människor hävdat att det fungerar, att sex är det allra bästa knepet för att få förlossningen att starta. Men nej, färdknäppen fungerar inte och det är nog de flesta barnmorskor överens om.
Det är klart att folk så gärna vill tro på färdknäppen, men det finns inget vi kan göra själva. Det är bara på sjukhuset man kan sätta igång en förlossning.
Det är dock inte så konstigt att många tror att det skulle kunna finnas ett samband mellan sex och förlossningsstart eftersom ämnet prostaglandin, som används när man sätter i gång förlossningar på kemisk väg, även finns i liten dos i mannens spermier. Men mängden i mannens spermier är så otroligt liten att det inte ens skulle hjälpa om man så höll på som kaniner i 24 timmar, än mindre de 2-3 utlösningar som myten talar om.

Ricinolja

Jag vill också passa på att varna för ricinoljan. Många tror på fullt allvar att den skulle kunna hjälpa till, men för de flesta blir det ingen förlossning utan bara obehag.
Dricker man ricinolja får man liknande symtom som vid en kraftig maginfluensa, och smärtsamma sammandragningar då livmodern drar ihop sig till ingen nytta. Livmodern retas nämligen av att tarmarna kommer igång, och inte för att bebisen är på väg att födas. Ricinolja kan naturligtvis, i få undantagsfall, göra att värkarbetet startar men med en katastrofal följd. Förlossningen kan gå för fort och mamman riskerar att inte hinna med, eller in till BB.
Det finns ett par fall där mammor som testat ricinolja nästan har, eller har, förlorat sina barn pga av för snabb förlossning.

Finns det då ingenting...verkligen?

Nej, tro det eller ej men det gör det faktiskt inte.
Om något så ska man inte överanstränga sig i slutet på en graviditet. Springa i trappor och tvätta fönster är två andra myter som sägs sätta igång en förlossning. Om du känner dig pigg och ovanligt sugen på att tvätta fönster så gör det, men känner du dig trött (som man vanligtvis är) så ta det lugnt. Du kommer att behöva ALLA dina krafter när förlossningen väl startar och om något så bör du passa på att vila så mycket du kan.
I slutet av graviditeten är kroppen också extra känslig och att det vid för mycket kraftansträngning faktiskt finns en realistisk möjlighet att moderkakan kan lossna eller börja blöda!

Kundservice

Frakt

Rabat

Artiklar
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Prenumerera         Avanmäl