Sex efter födseln

Trötthet
Obehag eller smärtor under samlag
Prevention

Några par återupptar det sexuella samliv ganska kort tid efter födseln, medan andra par ännu inte har fått etablerat ett sexuellt samliv 1 år efter födseln.

Det är på många sätt en stor omställning att få ett barn. De flesta föräldrar blir positivt överraskade över, att även spädbarn har en personlighet och att de kan har en mycket aktiv kontakt med sina föräldrar.

De ställer krav i kontakten till sina föräldrar och tar inte bara emot, vad de får. Mindre positivt är det för vissa föräldrar att konstatera, att spädbarn ibland skriker mycket - utan att föräldrarna vet varför och det kan vara svårt att hitta ett spädbarns sovrytm.

Barnet sover 16 - 18 timmar per dygn, och sedan sover det kanske aldrig, när det vore mest lämpligt för föräldrarna - och i alla fall kommer de flesta spädbarn att vakna flera gånger om natten.

Trötthet

Det ställs många krav till de nyblivna föräldrars psykiska och fysiska kraft. De flesta spädbarnsföräldrar är faktisk otroligt trötta.

Tröttheten kan ge problem i förhållandet. Det kan bli svårare att koncentrera sig om varandra och man blir lättare irritabel och får mindre överskott till sexlivet.

Obehag eller smärtor under samlag

För många kvinnor och män kommer de första samlagen att kännas annorlunda än tidigare, bl. a därför det under de första månader efter födseln kommer att vara nedsatt fuktighet i slidan.

Den nedsatta fuktigheten kan bero på förändringar i hormonerna, som uppstår i samband med graviditeten och födseln. Hos vissa kvinnor kan dessa förändringar stanna kvar under hela amningsperioden och är alltså inte i sig själv ett uttryck för saknad av sexuallust. Nedsatt fuktighet kan lindras med explorationskräm (glidmedel).

Ifall kvinnan har blivit sytt i samband med ett klipp eller en reva under födseln, kommer såret som regel att vara läkt efter 10 - 12 dagar. Vissa kvinnor känner dock smärta eller obehag i längre tid. Det kan vara pga att de är rädda för, att det kommer att göra ont under samlag och därför spänner musklerna omkring slidan, så att smärtorna beror på muskelspänning. Men det kan även vara ömhet efter syningen. Ifall smärtorna inte försvinner av sig själva, bör man gå till läkare.

Vissa kvinnor kan småblöda ganska länga - upp emot 6 -8 veckor. Denna blödning behöver inte att vara ett hinder för att återuppta samlag, men tills blödningen har upphört, bör man använda kondom för att motverka risken för infektion i livmodern.

Ifall Ni har samlag kort tid efter födseln, kommer Ni sannolikt att uppleva, att slidan inte slutar så tätt omkring penis som före födseln. Detta kan kännas skrämmande, men kvinnan kan lätt återuppträna sina bäckenmuskler, så att slidan åter slutar tätt om penis.

"Luft" i slidan kan vara ett obehag vid samlag, men försvinner också allt efter bäckenmusklerna åter tränas upp. Utöver de fysiska förändringar, upplever de flesta par även, att de första samlagen efter födseln föregår i en annan stämning än förrut.

Prevention

Då den första ägglossningen efter födseln äger rum före den första menstruationen, är det en risk för att bli oönskad gravid, ifall ni inte skyddar er. Amning är inte en garanti för, att du inte kan bli gravid. Kondom är lämplig i denna period. P-piller får man inte använda, när man ammar.

Kundservice

Frakt

Rabat

Artiklar
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Prenumerera         Avanmäl