Uträkning av förlossningsdatum

När man har tagit reda på att man har blivit gravid, är det spännande att ta reda på, när födseln kan förväntas att ske, dvs. när man har förslossningsdatum.
Om man har en regelbunden menstruationscykel på 28 dagar, kan förlossningsdatumet beräknas utifrån den sista menstruationens första dag. Då har man förlossningsdatum efter 40 hela veckor. 

Det vill säga, att man (rent beräkningsmässigt) redan är i tredje graviditetsveckan när man blir befruktat - man får alltså ca. 2 veckor "gratis".

Förlossningsdatumetet räknas ut enligt följande: 
Man lägger till en vecka till sista menstruationens första dag. Därefter drar man ifrån tre månader och finner bf-datumet.

Ett exempel:

Sista menstruationens första dag var den 1/1 2004. Plus en vecka ger den 8/1. Minus tre månader ger 8/10. I detta exempel har kvinnan så att säga förlossningsdatum, den 8/10 2004.

Om man har oregelmässig menstruation kan det exakta förlossningsdatumet bestämmas med en ultraljuds-scanning av fostret. Om scanningen genomförs i den tidiga graviditeten blir resultatet mest exakt. Förlossningsdatum beräknas utifrån fostrets huvudstorlek.

Om man har längre menstruationscykel än 28 dagar, kommer befruktningen att ha skett lite senare än 14 dagar efter sista menstruationens första dag. Då kommer förlossningsdatumet att ligga lite senare än vid den vanliga uträkningen.

Ifall man har kortare menstruationscykel, kommer förslossningsdatumet att ligga lite tidigare.

Om du just har slutat med p-piller, och inte har haft menstruation sedan, då bör förlossningsdatumet under alla omständigheter fastställas med ett ultraljud.

Det är viktigt att ha fastslagit ett troligt förlossningsdatum. Därigenom blir det lättare att bedöma, om barnet växer riktigt, om det är något fel att ta ställning till, om födseln bör sättas i gång, om man har gått för länge över bf-datumet.

Kundservice

Frakt

Rabat

Artiklar
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Prenumerera         Avanmäl